Kuksa

Kuksasta

Kuksa on perinteinen suomalainen juoma-astia. Aito suomalainen kuksa valmistetaan pahkasta, joka on puussa kasvava vika tai kasvain.

Pahkan sisällä on kauniita syykuvioita ja loimuja. Pahka on eri asia kuin esimerkiksi kääpä, joka on sieni puun pinnalla.

Vohlion kuksat ovat käsintehtyjä ja uniikkeja. Toista samanlaista ei löydy maailmasta. Valmistamme kuksamme ilman erityisiä voimakoneita, ja pitkälti käsityökaluilla. Kuksa on uskollinen retkeilijän ystävä. Se kestää hyvällä käytöllä isältä pojalle.



Kuksa juoma-astiana

Kuksa paranee, jokaisen käyttökerran jälkeen. Alkuun voimakkaalta tuntuva suolan maku lähtee nopeasti pois. Kuksa on astia, joka tahtoo tulla käytetyksi. Se tahtoo kerätä vaelluskokemuksia kanssasi. Puu patinoituu ja saa kuksan näyttämään kauniilta. Kuksaa ei saa pestä tiskiaineilla tai tiskikoneessa. Puu imee sisäänsä kaikkea ja pesu aine ei suinkaan ole hyväksi kuksan puu ainekselle. Se saa kuksan kuivumaan ja huolella imeytettyjen suolan ja öljyn pakenemaan.

Puu on hygieeninen aine. Sen on tutkittu tappavan bakteereita. Kuksan pesuksi riittää vedellä huuhtominen. Kuksasta ei suositella juotavan limsoja ja mehuja, koska puu imee niitä sisäänsä. 

Kuksan valmistus

Kuksan valmistusprosessi lähtee sopivan kokoisen pahkapalan leikkaamisella. Alkuun teemme kuksan kuopan, jonne neste kaadetaan. Sen jälkeen se pääsee lukuisten vaiheiden jälkeen suolaveteen, jossa sitä kiehutetaan ja liotetaan tuntitolkulla. Suolavedessä keittäminen tekee kuksasta aidon. Keitetty kuksa ei halkea, kosteus olosuhteiden vaihdellessa. Keittämisen jälkeen kuksa hiotaan ja öljytään. Kuksalle viimeinen työvaihe on kahvikäsittely. Kahvin lämpöiset pöönit hierotaan kuksan seinämiin. Tämä estää, puun ja suolan maun tulemista juotavaan nesteeseen, sekä nesteen imeytymistä kuksan seinämiin. 

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita